TIDNINGEN
KRÖNIKÖRER
BLOGGARE
Magnus Nyströms blogg

Kommentera

Logga in för att kommentera.

Saknar du ett login? Registrera dig här.

29 kommentarer

Nisse • 7 mars, 2013 at 17:57

timrå och växjö får även en hel del av kommunen

Svara
Piggelin • 7 mars, 2013 at 21:11

Nu får du kamma till dig lite Nisse. Snacka inte om sånt som du inte har en aning om, bara för att skydda Leksand.

Svara
Julmust77 • 9 mars, 2013 at 22:28

True story Piggelin… läs på lite kanske?

Svara
Karl • 7 mars, 2013 at 19:12

Vilket lag får INTE stöd av kommunen? Via stödköp av loger, via insatser i hallen, via hyresbidrag, via stöttning till olika arrangemang? Möjligtvis inte AIK, som ju egentligen hör hemma i Solna.

Svara
Robert • 8 mars, 2013 at 01:15

Stöd??
HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!

Svara
Brisen • 9 mars, 2013 at 15:23

Alla kommuner ger stöd till idrottsföreningar i kommunen för att gynna idrotten och folkhälsan, vill du verkligen dra detta i paritet med de frågorna? Det här är lagbrott av kommunen, bortslösande av miljontals kronor utan att ens ha en uns närhet till att stå på egna problem trots att man är vinstdrivande och Sveriges ”folkkäraste” lag och man har även medverkat i en kommuns misslyckade utveckling – ett hockeylag tilltalar inte alla (tro det eller ej), man behöver andra förutsättningar för att locka folk att bosätta sig samt komma och besöka kommunen. Och då har jag lämnat de uppenbarligen jävfrågorna utanför som inte får befinnas inom ett politiskt styre.

Svara
r b • 7 mars, 2013 at 19:57

en s k ”granskning” som blev lika osaklig som de om ofattiga barn och bloddopning, tyvärr ! genom min forskning vad gäller idrottens samhällsvärde kan jag konstatera att …

Svara
Mikael Larsson • 7 mars, 2013 at 20:04

Nåt är definitivt fel i styrningen av klubben. Men förhoppningarna finns att det blir positiva nyheter om att styrelsen avgår alternativt blir avsatta. Medlemmarna väljer fortfarande sin styrelse och de flesta står mest troligen inte för sådana uttalanden som görs.

Svara
Julmust77 • 9 mars, 2013 at 22:30

Men hm… det är ju inte samma styrelse som sitter nu som satte klubben i den här situationen från början så byta styrelse är inte aktuellt. Styrelsen nu har inget med det här att göra. Däremot borde kanske invånarna i Leksands kommun se över vilka de röstar in i kommunfullmäktige framöver….

Svara
Patetiskt!! • 7 mars, 2013 at 23:30

Ja.. Eftersom Leksand och DIF får elitlicens så måste alla lag få det..

Svara
Kjell • 8 mars, 2013 at 10:28

Om det stinker i Leksand, så sprider det sig en odör i stora delar av Sverige då många idrottsklubbar får stöd från stat och kommun av olika storlek. ”Den som är utan skuld kastar första stenen”. Ekonomiska olikheter mellan lagen är väl legio oavsett varifrån pengarna kommer. Ska vi kräva att alla lag har exakt samma ekonomiska förutsättningar? Ska vi ha en motsvarighet till det kommunala utjämnings bidraget? Eller hur tänker du?

Svara
Figere • 8 mars, 2013 at 10:48

låt glesbygden dö

Svara
Thomas Bruno • 8 mars, 2013 at 13:45

Nu har jag inte sett Uppdrag Granskning (eftersom jag tappat förtroendet för deras journalistik och tröttnat på den ofta populistiska framställning de ägnar sig åt) men väl tittat lite i Leksands Kommuns budget och ekonomiska redovisning. Ja, det stinker om Leksand! Men det stinker nästan mer om ”granskningen”.
Det är tveklöst så att kommunen gått in och stöttat klubben på ett tveksamt sätt. Anledningen är – precis som sagts så många gånger förr – att klubben misskötts över lång tid. Man har dragit på sig kostnader som man inte haft täckning för och bildat bolag som man inte skött på ett proffessionellt sätt. Samtidigt måste man titta lite på vad Leksands IF betyder för Leksands Kommun i ekonomiskt netto. Det vill säga; vilka intäkter får kommunen, vilka kostnader drar kommunen på sig och vilka andra uppgörelser finns det mellan kommun och förening som antingen belastar eller gynnar kommunen ekonomiskt.
Min granskning är inte på något sätt komplett. Jag har inte tittat på de olika avtalen mellan kommunen och Leksands IF respektive Leksands olika bolag men helt klart tjänar Leksands Kommuns skattebetalare pengar på att man har ett lag i toppskiktet av svensk ishockey. Skatteintäkterna från besök och konsumtion i kommunen samt de arbetstillfällen som skapas överstiger (!) de kostnader som kommunen dragit på sig.

När man pratar om att det är fördjävligt att Leksands kommun spenderar X miljoner på att rädda ett ishockeylag samtidigt som man sparar Y miljoner på skolan eller omsorgen i kommunen så måste man också ställa sig frågan:
”Hur mycket skulle man behöva spara på skola och omsorg om man inte fick in de skatteintäkter som verksamheten kring Leksands IF genererar?”

Kommunen och klubben har, utan tvekan, skött sina affärer på ett fruktansvärt dåligt sätt. Men tror ni invånarna i Leksand hade fått mer skola och bättre omvårdnad om man inte fått in alla de skattemiljoner som skapas av och kring verksamheten i Leksands IF?

(Not: Jag är inte Leksandssupporter)

Svara
Brisen • 9 mars, 2013 at 15:15

För det första: hur kan man kritisera en granskning om man inte sett på programmet?

Och för det andra: Leksand IF drar in vissa pengar och marknadsför kommunen, men absolut inte i de summor som kommunen betalar ut till Leksand. Dessutom är det direkt felaktigt av en kommun att ägna sig åt så mycket lagbrott som Leksands kommun har gjort, det går inte att skylla bort på att ”det kommer igen i intäkter” för det är lik förbannat lagbrott.

Kommunen ska gynna idrottslivet i kommunen, men det ska rikta sig till samtliga föreningar, det går inte att dela jämnt av logiska skäl – men en vinstdrvande hockeyförening bör i rätt stor mån stå på egna ben, det gör inte Sveriges ”folkkäraste” lag utan de tar nästan alla pengar som ska nyttjas till idrottslivet i kommunen. Det är en allmänhetens fråga om idrott och hälsa. Det påverkar därmed inte bara skolor, vård och andra viktiga samhällsfrågor. Jobbar själv inom kommun, inte som beslutsfattande men har ändå en relativt stor koll på kommunensbudget och hur den bör fördelas.

Marknadsföringen som kommer nu är dessutom inte till fördel varken för Leksand eller LIF, det blev därmed en betydligt mer kostsam fråga och kommungranskarna har ju varit där för att Kommunens Befolkning har efterfrågat detta. En stor förtroendekris med invånarflykt är ett troligt scenario, därefter kan man fråga både kommunen ch LIF om det var värt det.

Svara
Jonaz • 10 mars, 2013 at 13:30

Skitsnack, du är visst LIF:are!
Visst är utgift X och Y ur samma budget? Bidraget/lånet/gåvan till LIF kommer inte ur Skolomsorgen eller äldreomvårdens buget utan får ”frittvalt”.. Har inte en kommun en ”påse” pengar som man fördelar mellan förvaltningarna? Och man kan ju dela så att skola och omsorg får 400:- och och då finns det verkligen inga pengar till att renovera kök, men sport&fritid (läs LIF) får 28 miljoner. Och kom då för faan inte och säg att vi tagit pengar från Skolan eller omsorgen bara för att vi vill se LIF i ES..
Tragist, och faktiskt skrämmande att blinda fans inte skäms för vad som pågår..

Svara
K • 8 mars, 2013 at 20:08

Många på Leksands Kommun uppvisar ett sekt-beteende i den här härvan.. man verkar inte förstå att man gör fel och har ingen skam i kroppen.. Skylla på Uppdrag Granskning ? BAH !

Svara
Ola • 8 mars, 2013 at 22:15

Det är intressant att göra ett reportage om Leksand eftersom det berör… JAg tror det stinker lika mycket runt ett flertal kommuner och ”deras ”. Men hur många skulle engagera sig i ett reportage kring Växjö eller Timrå… Men det tragiska är trots allt att public service skapar populistiska reportage och bortser från fakta.

Svara
kb • 8 mars, 2013 at 23:49

Och hur tror ni att det är i Gävle då…? Herregud…

Svara
Tjus_robert • 9 mars, 2013 at 08:48

Varför skrevs inte det här när malmö fick 75 miljoner av en privatperson, är inte det ekonomisk doping så säg. Det verkar som hela sverige vill hänga leksand :(

Svara
Jonaz • 10 mars, 2013 at 13:18

Läs vad du själv skriver din dåre, av en PRIVATPERSON och inte KOMMUNEN… Ser du skillnaden nu då..Trött på LIF-fans som lever i sin bubbla.

Svara
Tommy Andreasson • 9 mars, 2013 at 10:26

Leksands politiker och tjänstemän har helt klart agerat på ett felaktigt sätt vad gäller hockeylaget. Men jag har sett betydligt värre saker från politiker och kommuner. Sedan kan det vara värt något att se hur andra kommuner värnar om sina guldkorn. Växjö kommun hjälper sitt hockeylag, Timrå kommun gör samma sak, Borlänge kliver över lik för att få IKEA, Falun drar ner på skola och allt för att lämna plats till nya hoppbackar och skid-vm. Som sagt, Leksand är inte ensamma om att värna sitt guldkorn i Sverige. Om det ska drivas häxjakt så gör det gärna mot alla i sådana fall!!

Svara
Superucker666 • 9 mars, 2013 at 12:12

Det som stinker är att Leksand beviljas elitlicens trots att de inte kan betala sina egna (skyhöga) löner utan tvinga mjölka den statliga lönegarantin.

Väntar fortfarande på att svenska hockeyförbundet ska förklara varför inte lif degraderats

Svara
Jakobsson M • 9 mars, 2013 at 20:45

”2011 gick Södertälje kommun i borgen för ett lån på 48 miljonerna samtidigt som Handelsbanken skrev ner lånet till SSK:s arenabolag med 45 miljoner
2012 efterskänkte Oskarshamns kommun 800 000 kronor i hyresskuld för att IKO skulle klara elitlicensen
Malmö har två rekonstruktion bakom sig.
Årskiftet 2011/2012 köpte Tingsryds kommun en del av Nelson Garden Arena av TAIF för 3 550 000 för att sedan 12 månader senare halvera hyran för hockeyklubben.
Växjö Lakers har 256 miljoner kronor i skuld till Växjö kommun, nedsatt avbetalning de första två åren samt 18 miljoner om året i kommunalt bidrag.
2011 fick Frölunda låna 20 miljoner av Göteborgs kommun via det kommunägda bolaget Got Event.
Bofors IK fick 3 500 000 fördelat på 5 år för att byta namn till BIK Karlskoga plus 200 000 extra vid avancemang till kvalserien.
Tmrå IK fick i början av 2012 ett driftbidrag värt 4,8 miljoner av kommunen samtidigt som de har en skuld på kommunen på runt 30 miljoner. Lite beroende på partifärg på den lokalpolitiker man frågar har TIK totalt fått någonstans mellan 37 och 100 miljoner av Timrå kommun.
Örebro Hockey får 1,2 miljoner kronor i elitstöd från sin kommun varje år
Enligt uppgifter från Leksands kommun får klubben 1 miljon i årligt bidrag bidrag plus 7 miljoner i hyra av istider samt lokal för förskoleverksamhet. Utöver detta har kommunen borgat för ett lån på 8 miljoner som ska gå till en ombyggnation som ska leda till sänkta driftskostnader av arenan.
Modo Hockey har en skuld till kommunen på 35 miljoner som klubben nu slipper amortera på. Totalt har Modo över 130 miljoner i skulder.
Mora IK:s fastighetsbolag är på väg att låna 5 miljoner av Mora Kommun för att täcka renoveringar och en akut uppkommen likviditetsbrist.
VIK Hockey är på väg att få ett oklart stort elitstöd från Västerås stad.”

Inte jag som skrivit det utan citerar bara. Men att smutskasta Leksand bara för att de vill städa upp sin smutsiga byk känns lågt och de får bära det stora hundhuvudet i en röra som känns bra mycket värre i andra kommuner, lag och föreningar i Sverige.

Är trots Leksands stukade förtroende i hockeysverige en stolt Leksing och kommer hålla på Leksand så länge som jag lever och kommer dö med vit-blått hjärta. Krävs mycket för att vi hårt prövade och luttrade Leksingar ska ge upp.

Svara
Dennis Erixon • 10 mars, 2013 at 13:52

Men vart har du tagit citatet från, källa?

Svara
Holmen • 10 mars, 2013 at 22:27

Källa på det där tack.

Svara
Robert • 10 mars, 2013 at 07:27

Måste vara lättare att vara Leksandsupporter om man inte bor på orten..
Jag menar då slipper man ju finansiera skiten..

Svara
Peter Brask • 10 mars, 2013 at 10:53

Det stinker om Mats Nyströms journalistiska heder…

Svara
Peter Brask • 10 mars, 2013 at 11:04

Det stinker om Mats Nyströms journalistiska heder som inte ens orkar bemöda sig att ta reda på egna fakta utan litar till andra tvivelaktiga källor…

Svara
Brisen • 10 mars, 2013 at 15:01

..Det stinker om de flesta som i vått och torrt försvarar Leksands kommun och Leksands IF då de vägrar se presenterad fakta utan blint tror att ingen förutom UG har gjort fel.

Svara

 

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Kalender

mars 2013
m ti o to f l s
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twitter – Magnus Nyström

ANNONS:
ANNONS:

Senaste kommentarerna

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Senaste nytt
ANNONS:
ANNONS:
MEST LÄST I DAG
MEST SETT I DAG
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS: