Fredrik Sjöshult

Kommentera

Logga in för att kommentera.

Saknar du ett login? Registrera dig här.

31 kommentarer

Anonym • 24 november, 2011 at 06:30

Saabkramarare ser givetvis till sig själva först, det är naturligt i den situatuation man befinner sig i. Men då ska man heller inte begära att alla andra ska sätta sig in i ens egen situation. Man skulle kunna kalla det för selektiv empati.

Saab kan bara tillsammans med sina ägare rädda sig själv.

Svara
Fifflaren Antonov | Svensson
24 november, 2011 at 08:30

[...] Litauen kan det handla om straffbar brottslig verksamhet. Vladimir Antonov är därför efterlyst. Misstänkt för bedrägeri och penningtvätt. I Lettland har direktören för Krajbanka gripits för brott och [...]

Inger E(norah4you) Johansson • 24 november, 2011 at 08:42

Frågan är hur detta påverkar Saab Automobile. Knappast till det bättre….

Svara
Anders Nyström • 24 november, 2011 at 08:56

Herregud! Stoppa denna tragikomedi…eller sälj skrotbilsföretaget till grekerna. Konkurs hade varit det enda rätta redan för två år sedan…då hade Trollhättan redan i dag varit på väg mot nya mål!

Svara
Bigscreenmail • 24 november, 2011 at 09:08

Ursäkta men den värsta, mest naiva av alla, är väl rimligen Maud Olofsson? Hon har applåderat Muller lösningen som hela tiden stöttat sig emot Antonov och dessutom fått regeringen att borga för EIB-lånen! Hade HON agerat annorlunda hade GM fått ta avvecklingskostnaden för SAAB! Nu riskerar staten att få ta den plus betala tillbaka EIB-lånen! Detta borde pressen jaga regeringen om för det är inget annat än en politisk skandal???

Svara
Crille Grek • 24 november, 2011 at 09:25

Vad fick du det där ifrån att just Maud har applåderat Muller lösningen??? vad läser du för tidningar??

Svara
Crille Grek • 24 november, 2011 at 09:23

Anders Borg är inte världens (Europas) bästa finanskille vara sådär helt utan anledning! Maud var ingen påhittad näringsminister på sin tid, de har med näringslivet att göra dagligen, de är inte ”bäste man” från vischan, Collin skall hålla sig till hur man byter huvudbromscylindrar och trär på skidboxar på bilar, det politiska får andra ta hand om. Heder åt Maud, hon var bäst på den posten!!

Svara
Patrick Soeder • 24 november, 2011 at 09:51

”även om jag hört att EIB:s beslut kom efter varningar från baltiska centralbanker.” – Nog att Julafton närmar sig men att Mytomanernas afton redan var här, det var något nytt.

Om ”Baltiska Centralbanker” ville varna för VA så menar du (på fullaste allvar?) att man hade rundat Sverige och istället diskuterat/skvallrat hos EIB?

”Varför var EIB-lånen så intressanta?”
Därför om VA hade löst lånen så hade han/övriga suttit med ett bolag som sedan aldrig hade fått låna medel hos just EIB.

Utan vidarefinansiering, inget case.

Easy as pie.

Svara
Fredrik Sjöshult • 24 november, 2011 at 10:00

Du får tro vad du vill, men den 10 september i år skrev jag i ett reportage som publicerades i Expressen:
”Antonov har under den senaste tiden varit ”Svarte Petter” i spelet om Saab. Socialdemokrater i Sverige har krävt att han ska släppas in som ägare och finansiell räddare av Saab, regeringen och riksgälden har sagt att de inte längre motsätter sig det men EIB har sagt nej utan att motivera det närmare.
Förklaringen är banksekretess. Via centralbanker i Baltikum har EIB fått information som gör att de inte vågar riskera lånet genom att låta Antonov komma i närheten av miljarderna. Tyvärr har banksekretess förhindrat öppenhet kring EIB vilket skapat en martyrstämpel kring Antonov.”
Jag tycker inte heller att det är konstigt att EIB sitter på bättre information än svenskarna. EIB är ju en paraplyorganisation på en högre nivå.

Svara
Patrick Soeder • 24 november, 2011 at 11:12

Jaja, du skrev en artikel som publicerades i Expressen (personligen hade jag inte varit stolt över det men vi är ju alla olika) och vad vill du ha sagt med det?

För allmänheten (fast kanske inte för läsarna av Expressen….) var det sedan slutet av juli fastställt att EIB aldrig skulle godkänna VA.

Att anledningen till detta horn i sidan skulle kunna härledas till VA’s övriga verksamheter (vilket betyder bank) bör knappast ha kommit som en överraskning med tanke på naturen av tidigare (även om dessa motbevisades) anklagelser.

Det som däremot blir lite pikant i det hela är ifall det stämmer att EIB redan 2009 informerade regeringen att VA’s var en no-go.

För om så är fallet så hade knappast någon (om det nu är sant) vågat nalla finansiella medel ur en bank i hopp om ”att det kanske skulle ordna sig på sikt” alternativt givit sig in i leken överhuvudtaget.

Sen så får man, om scenariot med EIB-Regeringen 2009 stämmer, anta att det finns ett par personer som inte får något julkort av Herr Lundgren i år.

Svara
René • 24 november, 2011 at 10:30

Sätt SAAB i konkurs !!

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 10:35

Intressant artikel .
Visste inte att Antonov var dömd rättsligt redan , vilket man kan tro när man läser artikeln .
Att hans far blivit skjuten är väl inget som har med SAAB att göra heller , skjutningar förekommer flera gånger om dagen i Sverige också av både kända och mindre kända personer .
Inget större försvar för Muller & co , men faktum kvarstår .
Hade inte GM stoppat affären skulle redan nya entreprenörer varit inne som ägare , vilket gjort denna kostsamma process lite snabbare .
Varför gjorde GM på detta vis .
Svaret är enkelt.
De överlät ett bolag i ruinens brant till Muller , kunde varit vem som helst , för att själv slippa ta fortsatta förluster tills konkursen var ett faktum , men behöll licenserna så att de kunde stoppa vidareutveckling och försäljning av SAAB som skulle kunna vara konkurerande mot just GM , smart drag .
Men de räknade inte med att MULLER var inte lika enkelt att manipulera ut , Intressant att se hur massmedia kommer att kommentera GM , som är boven i detta drama , eller är det obekvämt att ge negativa kommentarer och fakta för GM , detta är ju i vart fall något som är konkret .
Annat än spekulationerna om Antonov .

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 11:05

Muller & co har varit fantastiskt bra för de SAAB anställda .
De har alla fått fortsätta att ha anställning i SAAB och då även fått lön som anställda till 100% , inte i tid alltid , men de har fått och kommer att få sina löner .
Trots att det inte funnits arbete till dessa personer , vilket hade medfört om MULLER & co velat handskas på annat vis med situationen och spara pengar för bolaget SAAB och dess ägare , då hade alla anställda utan arbetsuppgifter för närvarande kunnat sägas upp redan under våren 2011 , det hade sparat bolaget pengar och satt hårdare tryck på GM , facket och regeringen att få ett konkret avslut på GM:s fula affärsdrag .
Men MULLER & co ville inte att anställda skulle få det beslutet.
De värnar om anställda , STOR eloge till MULLER & co .

Svara
++++++------00000 • 24 november, 2011 at 12:46

Om de hadde sparat penagr så kaske företaget hadde haft en framtid. Anställda utan att tillverka en enda bil tycker du det är smart. Vad tänker du med

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 14:02

Du måste ha läs och skriv svårigheter

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 14:02

Du måste ha läs och skriv svårigheter

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 15:29

Läs gärna en gång till , begrunda texten därefter.

Svara
Anders Nyström • 24 november, 2011 at 15:18

STOLLE!!!

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 15:20

precisera gärna vad som inte är rätt .

Svara
Ingemar Edhagen • 24 november, 2011 at 11:52

Aldrig hört talas om Maffia ?

Svara
Anders Nyström • 24 november, 2011 at 15:17

Det finns bara en lösning på SAAB-kakafonin…KONKURS. Det skulle ha skett för 10 år sedan, och allra senast för två år sedan. Allt därefter har varit stor grekisk tragisk komedi. Låt Trollhättan begrava och gå vidare!

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 15:56

Att lägga företag i konkurs kommer nog Sverige att se en hel del av med början under 2012 för att sedan öka. Det är just på grund av ”grekerna” och den allmänt kommande ekonomiska misstron i EU och USA .
Hur djup den blir får vi se .
Anledningen till att jag ser konkurs som sista utväg är för att detta enbart ger SAAB och GM ett enkelt sätt att komma ur sina åtaganden .
ALLA underentreprenörer har allt att förlora vid en KK i SAAB , det kommer att betyda fler konkurser vilket inte gagnar industrin i Sverige , men som alltid , åsikter kan man ha olika , det är enbart kreativt .

Svara
Anonym • 24 november, 2011 at 16:36

Du nämner Stefan Löfvén. Antonovs märkligaste supporter måste väl ändå vara Jan Nygren. SL och JN skrev 17/8 en debattartikel i Aftonbladet med rubriken
”Syna regeringens rävspel om Saab”

Nu är visserligen JN född och uppväxt i Trollhättan men jag hade väntat mig mer av honom.

Svara
Our Daily Saab: No Salaries (Blame The Chinese). And A Duncecap For Saabsunited | CARS, AUTO, VEHICLES
24 november, 2011 at 18:22

[...] Sweden’s Expressen is getting tired of them: “Victor Muller’s partner in Saab – Russian financier Vladimir Antonov – is wanted for economic crimes after suspicion of bank robbery in the Baltics. Isn’t that enough to understand, even for the most naive Saabhugger, why Antonov was not allowed to buy Saab? I don’t want to put the duncecap on Antonov’s Swedish support group, but I expect a slightly more serious discussion of Saab’s future.â€? [...]

Anonym • 25 november, 2011 at 01:24

”The Lying Dutchman” Viktor Muller borde snarast efterlysas och häktas tillsammans med ”målvakterna” kineserna ”Pang & Pang”. Saab är slut nu. Försök att fatta det Saab-anställda…. Det finns jobb på den riktiga marknaden. Gå se´n aldrig med i ”facket” det är bara ett stort skämt! Det har Stefan Löfven bevisat! Han, Muller och Antonov jobbar väl i samma liga vad jag förstår.

Svara
Our Daily Saab: No Salaries (Blame The Chinese). And A Duncecap For Saabsunited | My Blog
25 november, 2011 at 03:33

[...] Sweden’s Expressen is removing sleepy of them: “Victor Muller’s partner in Saab – Russian banker Vladimir Antonov – is wanted for mercantile crimes after guess of bank spoliation in a Baltics. Isn’t that adequate to understand, even for a many genuine Saabhugger, because Antonov was not authorised to buy Saab? we don’t wish to put a duncecap on Antonov’s Swedish support group, though we design a somewhat some-more critical contention of Saab’s future.â€? [...]

Antonov är Mullers ansvar | Fredrik Sjöshult
25 november, 2011 at 09:38

[...] Saabkramarna, Antonov och bankplundringen [...]

Anonym • 25 november, 2011 at 10:08

Klart det inte är en höjdare .
Men underentreprenörerna har ju redan levererat produkter för tillverkningen , vilka de inte i full utsträckning har fått betalt för .
I flera av dessa fall är det bankerna som nu ställt upp med kapital till dessa underleverantörer så de kunnat och kan bibehålla övrig produktion i avvaktan på vad som händer med SAAB .
Blir det KK i SAAB .
Då går flera underentreprenörer den vägen också tyvärr.
Bästa som kunde hända är att GM lyftes bort från SAAB nu per omgående .
Då skulle man ha en möjlighet att få in andra entreprenörer som tydligen har kapital och vilja att fortsätta .
En konkurs i SAAB gagnar enbart GM & SAAB , alla andra runt dessa bolag tar skada av detta .
Det är ju inte heller utredd hur mycket av GM:s skulder från andra verksamheter som är nedstoppade i SAAB:s verifikatpärmar och bokslut .

Svara
Peppe • 25 november, 2011 at 19:43

ett bekymmer är att saab är GM, dvs lyfter man ut GM finns ingen SAAB kvar, allt i bilen är ju GM hur menar du, skall Saab tillverka gammla 99 igen, fast är inte dom och andra modeller redan såld till Kina ?

Svara
Matswahlstrom • 25 november, 2011 at 20:41

Jag upplever Sjöshult som den mest otrevliga smutskastande reporter jag läst självgoda raporter från. Nu är han redan domare trots att rättegång ej ens påbörjats. Oavsett utgången av den tycker jag inte Saab och deras anställda skall ta mot så mycket skitprat från en reporter som inte verkar ha en susning om vad entreprenörskap har för villkor och ekonomisk realitet.

Svara
Fredrik Sjöshult • 25 november, 2011 at 21:38

Jag har inte uttalat mig om skuld. Bara konstaterat att Antonov gripits. Nu har han släppts mot borgen och bankerna i Baltikum hotas av konkurs. Spararnas pengar är i fara.
Jag är lättad över att han inte fick köpa Saab.

Svara

 

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Hej!

Här i bloggen direkt-rapporterar jag från större nyhetshändelser, kommenterar och bjuder på lite extra från kulisserna.
Det är kul om ni kommenterar mina inlägg och jag lovar att svara så gott det går, men jag kommer också radera kränkande kommentarer.
Ni kan också följa mig på Twitter - @Sjoshult - eller söka upp mig på Google+.
Om ni vill lämna nyhetstips kan ni mejla fredrik.sjoshult /at/ expressen.se.
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Created with Admarket's flickrSLiDR.

Min twitter

Senaste nytt
EXTRA
ANNONS:
SPORT
BLOGG
Mest läst i dag
ANNONS:
LEVA & BO
FÖR DIG MED SURFPLATTA
SILLY SEASON - SENASTE NYTT
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
MEST SETT I DAG
DAGENS MAGASIN
Mest delat i dag
RESEGUIDE: PARIS
MODEBLOGGEN
ANNA HEGESTRANDS BLOGG
TV-BLOGGEN
NÖJE
ANNONS:
LEVA & BO
ALLT OM BILAR
ALLT OM MODE
HÄLSOLIV
ALLT OM MODE
Mitt kök
ANNONS:
ALLT OM BILAR
ALLT OM MODE
LEVA & BO
Mitt kök
SPORT
HÄLSOLIV
Mitt kök
ALLT OM MODE
NÖJE
ALLT OM BILAR
LEVA & BO
ALLT OM MODE
NÖJE
HÄLSOLIV
ALLT OM RESOR
Mitt kök
Mitt kök
ALLT OM RESOR
ALLT OM BILAR
NÖJE
LEVA & BO
NÖJE
ALLT OM RESOR
Mitt kök
HÄLSOLIV
Mitt kök
ALLT OM MODE
LEVA & BO
ALLT OM RESOR
ALLT OM BILAR
ALLT OM MODE
ALLT OM BILAR
mitt kök
LEVA & BO
HÄLSOLIV
ALLT OM MODE
NÖJE
ALLT OM MODE
LEVA & BO
NYHETER
ALLT OM BILAR
LEVA & BO
ALLT OM MODE
LEVA & BO
ALLT OM MODE
ALLT OM BILAR
Mitt kök
ALLT OM MODE
LEVA & BO
ALLT OM RESOR
ALLT OM MODE
TV
TÄVLING
MÅNADENS LÄSARBILD
LÄSARPANELEN
LEDARKRÖNIKÖRER
Krönikor
BLOGGAR
BLOGGAR
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS: